Sprawozdanie z działalności Klubu Seniora „Złota Jesień” w Zabierzowie na przestrzeni 2022 roku

6.I Orszak Trzech Króli zorganizowany przez naszą koleżankę klubową Wiesławę Danielewską z udziałem członków naszego Klubu oraz członków „Domowego Kościoła”, jak również zabierzowskich dzieci i młodzieży. Po dwuletniej przerwie pandemicznej, podczas której Orszak odbywał się w Kościele, powróciliśmy na ulice Zabierzowa.
10.II Zebranie sprawozdawcze z działalności Klubu za rok 2021.
24.II Spotkanie ogólne – tradycyjny tłusty czwartek połączony ze śledziówką.
8.III Uroczyste spotkanie – Dzień Kobiet i Mężczyzn.
19.III Topienie Marzanny i powitanie Wiosny na Zabierzowskim Rynku – impreza plenerowa dla dzieci.
26.III W ramach akcji „Solidarni z Ukrainą” Zespół Teatralny naszego Klubu zaprezentował w Centrum Kultury mini – spektakl p.t. „Krakowsko – Góralskie miłowanie”. Biletami wstępu były dary na rzecz uchodźców z Ukrainy.
31.III Zebranie ogólne.
10.IV W Niedzielę Palmową udział naszych członków w strojach regionalnych w procesji niosąc palmy przygotowane przez nasze seniorki. Ponadto wykonanych zostało jeszcze 50 maleńkich palemek, które były rozdawane przed kościołem.
15.IV Prowadzenie w Wielki Piątek Drogi Krzyżowej.
21.IV Uroczyste spotkanie pod nazwą „Jajeczko poświąteczne”.
22.IV Udział kilku członków naszego Klubu w „Sprzątaniu Świata”.
28.IV Zebranie ogólne.
12.V Zebranie ogólne.
24.V W ramach Konkursu Inicjatyw 2022 dla Seniorów Gminy p. p.n. MOCni Seniorzy Klub nasz zorganizował Towarzyski Turniej Gry w Boules, w którym uczestniczyli seniorzy z różnych miejscowości Gminy, a także dzieci. Wśród zawodników oraz kibiców byli goście z Ukrainy.
29.V Udział naszych członków w strojach regionalnych w Mszy Prymicyjnej Ks. Mateusza Zbroi.
31.V Spotkanie ogólne w Zabierzowskim Kamieniołomie przy pieczeniu kiełbasek na ognis. Na spotkanie to zostali zaproszeni zaprzyjaźnieni z nami seniorzy z Brzoskwini.
2.VI Zebranie ogólne.
5.VI Wystawa prac naszej koleżanki klubowej Wiesi Danielewskiej w Bibliotece „Pod Aniołem”. Liczny udział naszych seniorów.
10.VI W ramach kontynuowania cyklu „Na tropie kultury i obyczajów grup etnicznych w Polsce” Klub nasz zorganizował w kamieniołomie imprezę p.n. „Ślaskie Godki”. Połączona ona była z zebraniem kwartalnym seniorów z całej gminy, organizowanym przez Centrum Kultury.
16.VI Udział członków naszego Klubu w strojach regionalnych w Procesji Bożego Ciała.
22.VI Na zaproszenie Domu Pomocy Społecznej z Więckowic udział kilku naszych seniorów w Powiatowym Dniu Seniora.
24.VI „Wianki” w Zabierzowskim Kamieniołomie”. Do wspólnego świętowania zostali zaproszeni seniorzy z Brzoskwini, Brzezinki i Rudawy.
30.VI Zebranie ogólne.
12.VII Wycieczka do Olkusza wraz z seniorami z Brzoskwini.
4.VIII Zebranie ogólne.
13.VIII Uroczyste spotkanie dla uczczenia naszych Jubilatów w wieku 80 +. Zaproszenie do udziału w spotkaniu przyjęli seniorzy z Brzoskwini i Brzezinki.
25.VIII Zebranie ogólne.
6.IX Integracyjna wycieczka do Nowego Targu. W spotkaniu oprócz naszych seniorów udział wzięli seniorzy z Brzoskwini, przedstawiciele Gminnej Rady Seniorów z Zabierzowa oraz Nowotarskiej Rady Seniorów.
15.IX Zebranie ogólne.
23.IX Wycieczka do Szkółki Leśnej w Brodłach.
24.IX Kilkuosobowa grupka naszych członków zaproszona była na „Powitanie Jesieni” przez Klub Seniora z Brzoskwini.
29.IX Zebranie ogólne.
2.X Udział naszych członków w strojach regionalnych w uro- czystościach odpustowych w naszej Parafii.
14.X Zebranie ogólne.
15.X Czterech naszych seniorów uczestniczyło w uroczystości Jubileuszu V-lecia działalności Klubu Seniora w Rząsce.
16.X W ramach obchodów XXII Dnia Papieskiego w Bibliotece „Pod Aniołem” zorganizowane było spotkanie, w którym uczestniczyła duża grupa naszych członków. Podczas spotkania wyświetlony był film, przygotowany przez nasz Klub wraz z Klubem z Brzoskwini z okazji 100-lecia urodzin Jana Pawła II.
22.X Obchody XVI Zabierzowskiego Dnia Seniora. Do wspólnego świętowania oprócz imiennie zaproszonych gości, uczestni- czyli również członkowie Klubów Seniora z Brzoskwini, Brzezinki i Rząski. Podczas uroczystości Zespół Teatralny naszego Klubu zaprezentował mini-spektakl „W kolejce do doktora”.
23.X Występ naszego Zespołu Teatralnego z przedstawieniem „W kolejce do doktora” na Dniu Seniora w Miechowie.
10.XI Zebranie ogólne.
11.XI W związku z obchodami Narodowego Dnia Odzyskania Niepodległości, na zaproszenie Klubu Seniora z Brzezinki nasz Zespół Teatralny pokazał mini-spektakl „Wolność jest w nas”.
12.XI W ramach spotkania „Zabierzowska Niepodległa” w Centrum Kultury zaprezentowane było ponownie przedstawienie „Wolność jest w nas”.
23.XI Zebranie ogólne.
30.XI „Andrzejki” w Klubie.
2.XII Zorganizowane zostały warsztaty profilaktyki zdrowotnej w ramach projektu „Jak działa organizm seniora”.
15.XII Zebranie ogólne.
29.XII Uroczyste spotkanie p.n. „Toast Noworoczny”. Podczas imprezy odwiedzili nas kolędnicy z Bolęcina z gwiazdą i Turoniem.

Ponadto odbyło się 15 posiedzeń Zarządu oraz kilkanaście różnych prób teatralnych, ostatnio prób jasełkowych.

Zabierzów, 23.II.2023r.